Fokken en zo

Posted on 31/01/2013 at 19:14 by Kim No Comment

Al jaren hebben wij het over het fokken van ons eerste nestje. Het is niet een keuze die we van de ene op de andere dag gemaakt hebben. We hebben er lang over na gedacht. Stel dat er iets mis gaat met de teef? Stel dat de teef te weinig melk geeft en je moet bijvoeren? Stel dat je niet voor alle pups een baasje kunt vinden? Stel dat er een zieke pup bij zit? Stel, stel, stel. Uiteindelijk hebben we toch de knoop doorgehakt en gaat het dan gebeuren. Abby is net voor de tweede keer loops geworden en zal eind van het jaar, met haar derde loopsheid, gedekt worden. Mits uiteraard haar heup, elleboog en schouder foto’s goedgekeurd worden. Dus nu is het op zoek naar een geschikte reu.

Het is een moeilijke keuze omdat het hier om Abby gaat. Zij is het perfecte hondje voor mij en wij  willen graag met haar verder. Maar dat Abby voor mij perfect is betekend niet dat zij perfect is voor anderen. Abby is bijvoorbeeld geen hondje dat bij een beginnende hondeneigenaar terecht had moeten komen. Ze is daarvoor te temperamentvol. Na een zwaar eerste levensjaar, en een iets minder zwaar tweede, heb ik er nu een geweldige hond aan waar mee ik kan lezen en schrijven. Maar het heeft ons bloed zweet en tranen gekost. Zij heeft echter een heerlijk werkvermogen, ze staat altijd voor me klaar en ze gaat als een kanon in de behendigheid. Ik wil haar werklust, haar karakter en haar bouw bewaren en doorgeven. Daarentegen wil ik haar toekomstige pups wel een wat meer getemperd temperament mee geven. Niet iedereen zit te wachten op een voetzoekertje.

Nu wij Fan erbij hebben weet ik nog beter waar ik naar op zoek ben. Fan is precies het tegenovergestelde van Abby. Ze is rustig en relaxed. Er mag een bom naast haar af gaan en dan snurkt ze nog rustig door. Maar als ze eenmaal in de wei is bij de schapen dan gaat de knop om en dan is het een werkhond pur sang. Ze is veel beter bereikbaar en rustiger. Fan past perfect bij Lute.

Als Fan een reu zou zijn dan zou ze met Abby de perfecte combinatie zijn. Maar helaas zullen we daar iets anders op moeten verzinnen. Dus gaan wij voor Fan op zoek naar een leuke vlotte actieve reu die haar rustige karaktertje een beetje op mag krikken. Voor Abby zijn we op zoek naar een rustige relaxte reu die haar drukke karakter wat kan verzachten. In het midden zullen er dan pups uit moeten komen die perfect aansluiten bij wat wij willen. Rustige, evenwichtige maar toch werklustige honden.

Leave a comment

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.