De Border Collie

DSC_7246

De border collie

De border collie is een ras dat qua uiterlijk niet met een paar simpele woorden valt te beschrijven. Het beeld van de zwart-witte hond met tiporen en halflang haar is reeds lang achterhaald. Binnen het ras zien we oorvormen van schotelantennes tot flaporen, vachten van kort tot lang, en maar liefst acht verschillende mutaties in kleur die in sommige gevallen met elkaar gecombineerd zijn. Wij zien hoge langbenige deernes en korte krachtige reuen, korte muizensnoetjes en lange windhondenneuzen.Deze verscheidenheid in uiterlijk is terug te voeren op het werk waarvoor ons ras is gefokt: het schapendrijven. Het maakt de schapen namelijk helemaal niets uit hoe een hond eruit ziet, ze lopen alleen voor honden met die speciale eigenschap waar ons ras in uitblinkt.De schaapsherders wilden uiteraard alleen maar honden die met de schapen konden werken. Ze moesten uithoudingsvermogen hebben, hele dagen kunnen lopen, met de schapen werken en niet te veel onderhoud vergen. Hoe meer de hond dit ideaal benaderde, hoe vaker er mee gefokt werd, en hoe beter zijn nakomelingen werden. Uiterlijkheden deden er weinig toe.
Voor meer informatie over de kleuren binnen de bordercollie verwijs ik graag naar de pagina van Suzanne van der Kraan, bordercolliecolors.com.

Werklijn, showlijn, of sportlijn?

Tegenwoordig zie je ook erg veel verschil tussen de lijnen in de border collie. Niet iedereen is er blij mee om de border collie in te delen in de drie ‘soorten’, vaak vinden mensen het bekrompen of men voelt zich beledigd als men hun hond bijvoorbeeld een ‘showlijn’ noemt. Maar zeker voor beginnende liefhebbers is het een handig hulpmiddel. Border collies worden tegenwoordig namelijk gefokt voor drie doelen:

– schapendrijven, de werklijnen.

– sporten (behendigheid, flyball enz), de sportlijnen.

– showen, de showlijnen.

Vaak worden deze lijnen ook met elkaar gecombineerd, waardoor je niet meer van een echt zuivere show of werklijn kunt spreken. En er is al helemaal niet gezegd dat een showlijn niet kan werken, en een werklijn niet kan sporten.
Veel fokkers scharen de sporthonden ook onder de werkhonden. Zij gaan er vanuit dat het werkvermogen dat een border collie heeft, ook nodig is om te kunnen presteren in de sport. Wij zijn het hier gedeeltelijk mee eens. Alleen ons idee van werkvermogen houdt iets meer in, namelijk ook de ‘feeling’ die een hond moet hebben bij de schapen. Daaronder vallen de hoeveelheid eye, de beweeglijkheid en het natuurlijk overwicht dat de hond heeft over de schapen. Dit zijn eigenschappen die essentieel zijn voor het schapendrijven, maar weinig gebruikt worden bij de behendigheid. Vandaar dat wij een onderscheid maken tussen werk- en sporthonden.

DSC_9231

Onze eigen honden en ideaal

Abby is een hondje uit show en sportlijnen met een vleugje werk. Zij is bij ons gekomen met de insteek om behendigheid te gaan lopen met Kim. Daarnaast heeft ze ook veel plezier bij het schapendrijven, hoewel ze er eigenlijk te weinig talent voor heeft.
Fan is een hondje uit pure werklijnen. Haar moeder werkt dagelijks bij de schapen op de boerderij en haar vader loopt op hoog niveau wedstrijden. Wij hebben haar aangeschaft met het bewuste idee om met Lute te gaan werken bij de schapen.

Wijzelf houden voornamelijk van het type sport en werklijnen. Deze zijn vaak wat slanker en beweeglijker gebouwd met een minder volle vacht en minder zwaar hoofd. Wij streven naar honden met een atletische bouw, een gemiddelde vacht met weinig onderhoud en een matige tot lichte bone. Heel belangrijk vinden wij zelf het werkvermogen van de honden. De essentie van een border collie is het werken bij de schapen. Naar ons idee moet dit bewaard blijven binnen het ras.

DSC_9470

Een gezellige huishond

Een bordercollie is een werkhond. Het is een hond die iets om poten moet hebben. Een haardkleedje zal het nooit worden. Daarom hameren wij ook altijd zo zwaar op het feit dat men met een border moet werken.
Maar we moeten niet vergeten dat 90% van de tijd de hond in huis zal vertoeven. Lekker met de baas op de bank tv kijken, gezellig een blokje om voordat baasje gaat werken, een paar uurtjes alleen blijven als vrouwtje boodschappen gaat doen. Daarom vinden wij het belangrijk om een zo stabiel en gebalanceerd mogelijke hond te fokken voor zowel in huis als buiten bij het werk.

Een border collie kan goed als huishond gehouden worden mits er iets mee gedaan wordt. Dit hangt ook heel erg van de verschillende hond af. Niet iedere border collie is hetzelfde.
Om een voorbeeld te geven. Onze Abby moet werken. Echt, ze moet. Als ze niet kan werken dan gaat ze keffen, rondjes rennen, blaadjes drijven en voornamelijk ons vervelen. Zij moet gewoon een keer in de week naar de behendigheidstraining en een keer per twee a drie weken naar de schapen. Doen wij dat niet, dan wordt ze onhandelbaar.
Fan daarentegen, onze echte werkhond, kan dagen aan een stuk voor de kachel liggen. Letterlijk. Momenteel hebben wij winterstop van de gehoorzaamheidscursus en madammeke heeft al zeker vanaf november niets meer gedaan (het is inmiddels half januari). Ze zit dus al twee en een halve maand stil. Maar dat vind Fan geen probleem. Ze amuseert zich wel. Dit willen wij graag terug zien in onze toekomstige generaties.
DSC_4472

Feit en Fabel

Tot slot nog een paar fabeltjes en feiten over de border collie:

Ik wil graag een border want die luisteren zo goed!
Ja, dat had je gedacht. Hoe komt het dat de hond zo goed luisterd? Omdat er mee getraind wordt! Border collies zijn ontzettend slimme honden. Ze leren ongelofelijk snel. Maar dat betekend ook dat ze ongelofelijk snel iets aanleren wat niet de bedoeling is.
Voorbeeld: Toen ik Abby probeerde te leren om om te rollen heb ik haar eerst beloond toen ze op haar rug ging liggen. Dit heb ik nét iets te vaak gedaan, waardoor ze nu bij het commando ‘rollen’ denkt op haar rug te moeten gaan liggen.  Als ze dan geen snoepje krijgt rolt ze door: ‘O ja, ik moest doorrollen…’
Border collies staan op de puppiecursus bekend als de slechts luisterende hond. Waarom? Omdat de border zich heel snel verveelt. Wchten tot 10 andere pups hetzelfde kunstje voor de vijfde keer hebben opgevoerd is voor de border niet interesant. Hij wil weer wat anders gaan doen.
Een border collie iets leren is aan de ene kant heel erg veel werk en aan de andere kant ook heel erg gemakkelijk. Je kunt het misschien vergelijken met het nieuwste model race auto. Er zitten overal hendeltjes en knopjes en pedalen en lampjes en weet ik veel wat. Het is niet makkelijk om een dergelijke auto te gaan besturen. Maar als je eenmaal weet hoe het werkt, dan is het ook een echt racemonster. Zo kun je de border collie ook zien.

Ik wil geen bordercollie want hij is zo ADHD!
Wat noem je adhd? Border collies zijn gemaakt om te werken en als ze kunnen zullen ze de hele dag aan het werk zijn. Maar als je de hond vanaf pup aanleert dat hij soms ook zijn rust moet nemen komt het allemaal goed. Veel mensen máken hun hond ook druk. Zij denken: “Het is een border collie, dus ik moet er heel erg veel mee gaan wandelen.” Deze mensen stappen op de fiets en gaan 10 km met de hond fietsen. Daarna ligt de baas uitgeput op de bank en de hond staat nog steeds stuiterend naast hem. Het enige wat men hiermee doet is conditie opbouwen. Je hond zal er inderdaad moe van worden in het begin. Maar hoe vaker je het doet, hoe langer hij wil gaan fietsen, en hoe vaker hij wil. Het beste kan men met de hond dingen doen waar hij zijn hoofd bij moet gebruiken. Een border wil nadenken. Dit kan door sporten als behendigheid, of schapendrijven. Maar het kan ook met hele simpele zoekspelletjes thuis waarbij je een speeltje verstopt achter een tafelpoot. Als de hond maar bezig is.

Een bordercollie moet met schapen werken.
Liefst wel. En sommige honden hebben dit ook nodig, zoals onze Abby. Maar de meeste borders zijn tevreden met een of twee uurtjes behendigheid per week. Sommigen, als onze Fan, vinden zelfs dat niet nodig. Ik ken genoeg border collies die van hun leven nooit een schaap gezien hebben en volledig gelukkig zijn. Het is veel belangrijker dat de hond kan werken. Welk werk dit is, is in de meeste gevallen niet belangrijk. Zoek iets wat jullie samen leuk vinden want dan hou je het ook langer vol.

Een Merle bordercollie is een slechte schapendrijver.
Dit is een van de grootste fabels die er bestaat, en de meest hardnekkige om te doen verdwijnen. Vroeger maakte het de schaapsherders echt niet uit welke kleur de hond had, als hij maar werkte. Maar omdat kleuren als Merle nu eenmaal verdwijnen als er niet mee wordt gefokt zullen er inderdaad erg weinig werkende merle’s over zijn gebleven (in tegenstelling tot de tan die sluimerend aanwezig kan zijn bij dragers en plots naar boven komt). Er zijn genoeg voorbeelden van Merle borders die goed kunnen drijven en zeer geschikt zijn voor het werk. Uiteraard geldt bovenstaande ook voor blauw, bruin, lilac, brindle en noem het maar op.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.