Schapen

DSC_9896

En wat zou een border collie zijn zonder schapen? Graag wil ik jullie voorstellen aan onze dames.
 In januari 2011 zijn wij de trotse eigenaren geworden van een kleine kudde Skudde schapen die inmiddels is uitgegroeid tot een kleine 30 stuks.

969190_434430903327757_1879980941_nDe Skudde is een oud Scandinavisch ras behorende bij de groep heideschapen. Hun oorsprong kunnen wij vinden in oost Pruisen, het Baltisch gebied en de Zwitserse Alpen. Zoals je begrijpt moet het een gehard schaap zijn om in deze gebieden te kunnen overleven. Hier hebben wij het ras specifiek voor uitgezocht. Wij begrazen namelijk enkele weilanden rondom Roermond waar de natuur vrij spel heeft. De zogenaamde compensatie natuur gebieden die de provincie heeft moeten aankopen in ruil voor de nieuwe snelweg. Deze mini natuurgebiedjes bestaan uit schrale arme grond, een omgeving waar deze schapen zich perfect kunnen handhaven.
Door de opkomst van grotere vleesrassen en betere wolschapen dreigde de Skudde, en enkele aanverwante rassen, uit te sterven. Dankzij een aantal oplettende liefhebbers is het ras echter weer terug gefokt en momenteel staan er een kleine 1000 schaapjes geregistreerd.

De Skudde is een klein schaap dat met een schofthoogte tussen de 45 en 60 cm net niet tot de dwergschapen wordt gerekend. Het lichaam is kort tot middellang en de benen zijn fijngebouwd maar erg sterk. De staart is kort en licht behaard en de wol bestaat uit een fijne onderwol met een ruige bovenvacht. Rammen dragen grote gedraaide horens, de ooien zijn meestal hoornloos. Sommigen hebben echter kleine rechte hoorns.
Skuddeschapen zijn voornamelijk wit, maar de laatste jaren wordt er steeds meer op kleur gefokt. Zo komt er ook zwart, bruin, blauw en bont voor.

schapenkoppies

Lammetjes

Onze dames krijgen ieder jaar visite van een ram. Dit jaar hebben wij gekozen voor Freek, onze eigen gefokte witte ram.
Hij heeft voor een paar hele mooie lammetje gezorgd. Klik hier voor de foto’s.

Landschapsbeheer

Voor de Dienst Landelijk Gebied  hebben wij enkele percelen in beheer. Bij de aanleg van de snelweg A73 is door het ministerie vrijstelling verleent op de wet Flora en fauna. Deze vrijstelling is verleend op basis van enkele voorwaarden waaronder het aanleggen van verschillende compensatie gebieden waarin beschermde planten en dieren zich opnieuw zouden kunnen vestigen.

Deze percelen zijn ingericht als ecotopen, leefgebieden voor bepaalde plant en diersoorten, die voornamelijk in gras en heide gebied leven. Om ervoor te zorgen dat deze gebieden niet volgroeien met bomen en struiken zal er onderhoud gepleegd moeten worden. Om de natuur zo min mogelijk te verstoren gebruiken wij hiervoor onze schapen.

Wei overzicht

Momenteel hebben wij drie percelen in beheer gelegen nabij Boukoul, de ingang van de Roertunnel aan de Roermondse zijde, en nabij Melick.

Wei Boukoul

Het weiland nabij Boukoul is gelegen Aan de Ruit en beslaat 0,6 hectare. Het perceel is 35 meter breed en 170 meter lang en hiermee een geschikte wei om te drijven. Wij gebruiken deze wei dan ook voornamelijk om te trainen met de honden. Hier lopen normaliter een kleine kudde van 5 tot 10 skuddes die om de paar weken gewisseld worden. Op deze manier worden de schapen niet hond-mak. Tijdens het lammer seizoen staan hier de jaarlingen en de ooien die niet gedekt worden.

Wei Roertunnel

De wei nabij de Roertunnel is een langgerekt smal stuk van 1,3 hectare. Het geheel is bijna 400 meter lang en op het breedste stuk net 40 meter. Deze wei gelegen is tussen de snelweg A 73 en de doorgaande provinciale weg N293. Vanwege de geluidswallen, afwateringsgeul en geluidshinder is deze wei niet geschikt om te trainen. Deze wei is de vaste standplaats van onze ooien. De wei is ingedeeld in twee gedeeltes, links een vierkant veld met veel schaduwmogelijkheden, rechts de langerekte strook tussen de geluidswal van de snelweg en het talud van de N-weg.

Wei Melick

Als laatste hebben wij een kleine wei van 40 x 40 meter nabij de gemeentegrens met Melick tussen de Wintergaatsweg en de N293. De wei beslaat ongeveer 0,15 hectare en is daarmee een geschikte wei voor onze rammen.

 

Afbeelding

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.