Aanschaf

DSC_0038

Dus jullie willen een border collie

Weet je het zeker? Je kunt nu nog terug.

Het aanschaffen van een border collie is niet zomaar het aanschaffen van een hond. Het is een complete levensstijl die je adopteert. Persoonlijk ken ik maar weinig border collie eigenaren waarbij hun leven niet geheel (of in grote mate) om de hond draait. Past de hond niet bij de levensstijl, of de levensstijl niet bij de hond, dan zie je het beestje verpieteren of verhyperen.
Maar wat heeft een border collie dan nodig, vraag je je af? Een border collie heeft het nodig om onderdeel uit te maken van het gezin. Men hoeft niet iedere dag met hem te gaan sporten. Zelfs op een wekelijkse basis schapendrijven is niet noodzakelijk. Maar ze moeten wel iets te doen hebben. Ze moeten hun hersenen kunnen gebruiken. Dit kun je ze laten doen door bijvoorbeeld mee te helpen in het huishouden (ruim je speelgoed op). Of leuke spelletjes te doen met hem tussen door (koekjes verstoppen in huis).  Kunnen ze dit niet, dan zullen ze zelf dingen gaan verzinnen, en niet altijd tot genoegen van de eigenaar!

Om meer te leren over de border collie, lees onze info pagina.

Hoe werken wij?

Onze doelstelling
Wij fokken in eerste instantie voor onszelf. De eerste vraag die wij ons stellen bij een toekomstige combinatie: zouden wij hier zelf een pup uit willen nemen? Is het antwoord nee, dan gaat de deal niet door. Zo zullen wij ook uit het eerste nest van Maisie een pup aanhouden, mits er een teef geboren wordt die aan onze eisen voldoet.
Wij fokken in eerste instantie voor de huiskamer. Hoe graag wij het ook zouden willen, helaas kunnen niet al onze honden bij schaapherders terecht komen. Onze honden zullen als huishonden gehouden worden bij mensen in huis. Daarvoor fokken wij in eerste instantie op een vriendelijk en evenwichtig karakter.
Maar de border collie is ook een werkhond en de meeste mensen zullen wat met hun hond willen gaan doen. Wij vinden het daarom belangrijk om de eigenschappen te behouden die bij de border collie hoort: het werken met de schapen en het werken met de baas. Het werken met de schapen kan alleen als de hond een goede gezonde bouw bezit, een goed hoofd op zijn schouders heeft zitten, aanleg heeft voor het schapendrijven en graag met de baas wil samenwerken. Deze eigenschappen komen de honden ook ten goede als we het hebben over de hondensporten als frisbee, behendigheid en flyball. Wij voelen dan ook niet de behoefte om speciaal te gaan selecteren op sporteigenschappen.
Als laatste fokken wij op kleur. Ho, niet schieten. Nadat alle belangrijke zaken aan bod zijn geweest, nadat alle ziektes zijn uitgesloten, alle fokdoelen in grote mate zijn bereikt, en wij kunnen rekenen op gezonde en evenwichtige pups, gaat ook onze voorkeur uit naar bepaalde kleurslagen. Dit is mens eigen, en niet iets om je voor te schamen. Pas op het moment dat de wens om een bepaalde kleurslag te fokken bóven de belangrijke zaken gesteld wordt moeten er vraagtekens gesteld worden.

Fokken volgens de regels
Onze kennel staat geregistreerd bij de Raad van Beheer. Dit betekend dat wij ons houden aan het fokbeleid dat door hun is opgesteld, onder andere in het Basisregelement Stambomen. Hierin staat bijvoorbeeld dat de moeder hond niet jonger mag zijn dan 16 maanden en dat je niet mag fokken met een combinatie van ouder x kind of broer x zus.
Naast de Raad van Beheer zijn wij ook aangesloten bij de Border Collie Club Nederland. De BCCN heeft een fokregelement opgesteld waarin de regels van de Raad van Beheer verder zijn aangescherpt, specifiek voor ons ras. In dit regelement staat bijvoorbeeld dat de moeder niet jonger mag zijn dan 18 maanden (dus 2 maanden ouder dan de regels van de Rvb!). Ook het testen op o.a. CEA en PRA wordt verplicht gesteld.

Ziektes en gezondheid
Al onze honden worden getest op de meest voorkomende ziektes. Naast de testen en onderzoeken die zijn verplicht gesteld door de Raad en de Club (zoals CEA en PRA) worden onze honden ook op andere ziektes getest. Deze testen zijn niet verplicht, maar wij vinden ze wel belangrijk.
De testen die wij laten doen zijn onder andere op TNS, CL, CEA, MDR1, HD, ED, SD, en ze ondergaan een algemeen oogonderzoek om ziektes als PRA uit te sluiten. Daarnaast doen wij onze uiterste best om eventuele ziektes, doodsoorzaken en afwijkingen in de stambomen van de honden zo goed mogelijk te documenteren om de kans op gezonde pups te maximaliseren. Helaas kunnen wij niet alles uitsluiten en ziektes als bijvoorbeeld epilepsie zijn notoir moeilijk te traceren. Jullie zijn welkom om samen met ons de stamboom van onze honden te bekijken en te vergelijken. Voor vragen zijn wij altijd bereikbaar.
Een algemeen overzicht van alle ziektes die voorkomen bij de border collie staan onder het kopje Algemeen bij Aandoeningen en ziektes.

Kennismaking
Als jullie een border collie by Blues and Browns willen, zullen jullie eerst kennis moeten komen maken. Liefst voordat het teefje zwanger is of de pups geboren zijn. Zo kunnen jullie ons namelijk het hemd van het lijf vragen zonder afgeleid te zijn door de ontzettend schattige en onweerstaanbare pups. Ga ook bij andere fokkers langs en vergelijk. Zorg dat je zeker bent van je keuze. Wij hebben ook enkele vragen voor jullie. Onder andere jullie gezinssamenstelling, jullie ervaring met honden en jullie toekomstplannen.
Wij willen jullie graag alles vertellen over de border collie. De leuke, maar ook de minder leuke kanten.
Wij zijn erg selectief naar welke mensen onze puppenkinderen naartoe gaan. Als wij het gevoel hebben dat een border collie niet bij jullie past zullen wij dit aan jullie kenbaar maken. Wij bedoelen dit vaak niet persoonlijk, maar wij willen onze pups graag behoeden voor een inschattingsfout van toekomstige baasjes.

Wachtlijst
Als jullie hebben aangegeven een pup van onze kennel te willen nemen komen jullie op de wachtlijst te staan. Als fokker zullen wij altijd als eerste op de wachtlijst staan. Mocht er een pup tussen zitten die wij willen behouden voor de kennel, dan zullen wij deze aanhouden. Ook de reu-eigenaar staat standaard op de wachtlijst. Wil hij of zij geen pup, dan zullen de pupkopers een plekje opschuiven in de lijst.
Op het moment dat de pups geboren zijn zullen wij een voor een de gegadigden van de lijst opbellen. Helaas kan het voorkomen dat er minder pups geboren worden dan er mensen op de wachtijst staan. In dat geval zullen wij met jullie overleggen of jullie op de lijst willen blijven staan voor een volgend nest. Mochten jullie in de tussentijd bij een andere fokker meer geluk hebben gehad zouden wij het fijn vinden als jullie je van de lijst zouden willen afmelden.

Puppie uitzoeken
De tip die veel mensen geven is dat je het pupje moet kopen dat als eerste naar Je toe komt rennen. Maar wil je dat wel? Het pupje dat als eerste naar jou toe komt, is meestal ook de pup die als eerste naar iedereen toe komt. Dit is de meest actieve, drukke en soms ook de meest dominante van het nest. Misschien willen jullie wel helemaal geen druktemaker, maar juist een rustige, kalme, evenwichtige pup. Dan zouden jullie het beste voor het hondje kunnen gaan dat lekker relaxt nog in de bench ligt te slapen als jullie binnen komen.
Daarnaast is het ook helemaal niet zeker dat een druktemaker in het nest ook echt een druktemaker blijft. Er zijn legio voorbeelden van drukke pups die rustige werkers blijken te zijn, of juist rustige ietwat angstige pups, die echte adhd’ertjes worden. Heel veel hangt af van de opvoeding die de pups krijgen. Maar hoe kies je dan wél?
Het uitzoeken van een pup doet iedereen op zijn eigen manier. Het allerbelangrijkste is dat je een klik hebt met de pup. Heb je geen klik, dan moet je het niet doen.
Willen jullie echt op karakter zoeken dan kun je het beste wachten tot de pups 6 weken zijn. Dan zijn de karaktertjes namelijk al een beetje gevormd en kun je een indruk krijgen hoe ze later zullen worden. Wij zullen jullie als pupkoper hier zoveel mogelijk bij helpen. Als fokker zijn wij natuurlijk dag en nacht met de pups bezig en kunnen wij na een aantal weken al een klein beetje de karakters van de puppen inschatten. Mochten wij denken dat jullie keuze niet is wat jullie zoeken, dan zullen wij dit met jullie overleggen.

Stamboomnamen en Roepnamen
Vroeger had je als fokker vrij lang de tijd om stamboomnamen aan te vragen. Dit gaf de toekomstige pupeigenaren de kans om zelf hun eigen stamboomnaam te verzinnen. Helaas is dat tegenwoordig een stuk moeilijker. Wij moeten namelijk al binnen enkele dagen na de geboorte de stamboomnamen aanvragen. Wij kiezen er dus voor om een thema aan het nest te koppelen. Binnen dit thema zullen wij enkele leuke namen verzinnen voor op de stamboom. Hebben jullie je op tijd laten inschrijven voor het nest, dan mogen jullie meedenken met de namen die wij aanvragen. Wij willen jullie namelijk zo veel mogelijk betrekken bij de gebeurtenissen rond jullie pup. Zijn jullie later binnen gekomen, dan mogen jullie kiezen uit de nog beschikbare namen die wij aangevraagd hebben. Dit kan tot de 6de week, want in de 7de week worden de chips geplaatst bij de pups. Dat is het moment dat iedere pup definitief zijn stamboomnaam krijgt.
De Raad van Beheer stelt dat de namen van de pups maximaal 30 tekens lang mogen zijn. Dit is inclusief de achternaam, en exclusief de spaties. Onze kennel heet by Blues and Browns. Alle pups zullen dit als achternaam krijgen.By Blues and Browns telt 16 tekens, dus de voornaam mag maximaal 14 tekens zijn.
De roepnaam mogen jullie zelf verzinnen. Als jullie al weten hoe jullie pup gaat heten zullen wij de pup al met deze naam aanspreken. Zo leert de pup al in het nest zijn eigen naam kennen. Deze naam hoeft niet hetzelfde te zijn, of te lijken op, de stamboomnaam.

Koopcontract
Wij werken met een koopcontract gebaseerd op het model koop contract opgesteld door de Raad van Beheer. Ten eerste is dit een vereiste wanneer men fokt volgens de regels van de Border Collie Club Nederland. Daarnaast kiezen wij hier zelf ook voor om zowel koper als verkoper, maar vooral de pup zelf, te beschermen tegen enkele vervelende zaken die wel eens voor willen komen. Bij dit koopcontract krijgen jullie een overzicht van de ziektes welke in de border collie voor komen, alsook een lijst van ziektes waarop onze honden getest zijn.

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.